Aktualność

Oświadczenie dyrekcji MOSiR Rybnik

Dyrekcja MOSiR-u przedstawia stanowisko w związku z nierozegranym meczem w Kamieniu.

W związku z zamieszaniem jakie powstało w skutek nierozegrania meczu na szczeblu wojewódzkim pucharu Polski kobiet w piłce nożnej na boisku w Kamieniu, pomiędzy TS ROW II Rybnik i Czarnymi II Sosnowiec – informujemy, że organizator Mistrzostw Polski OCR, które zaplanowane są na najbliższy weekend na obiekcie w Kamieniu, zgodnie z umową nie miał prawa ustawiać żadnych przeszkód na boisku trawiastym do piątku 4 września. Organizator był zobowiązany konsultować wszystkie prace z MOSiR-em. Ustawienie jednej z przeszkód wzdłuż linii boiska trawiastego w środę, 2 września nie było uzgodnione z zarządcą obiektu.

Dodatkowo pragniemy nadmienić, że gospodarz planowanego meczu, czyli TS ROW Rybnik, jeszcze przed jego rozpoczęciem, doprowadził do przesunięcia przeszkody na odległość 4,3 metra od linii bocznej (odległość regulaminowa), co pozwalało na rozegranie spotkania. Pani sędzia zdecydowała jednak inaczej, nie dopuszczając do meczu.  Z naszych informacji wynika, że klub TS ROW Rybnik złożył już odwołanie od tej decyzji.

W czwartek, 3 września odbyło się spotkanie dyrekcji MOSiR-u, kierownika obiektu w Kamieniu oraz organizatora MP OCR, w celu wyjaśnienia sytuacji, podczas którego uzgodniono, że urządzenie zostanie przesunięte poza boiska, tak aby do piątku włącznie na obiekcie mogły odbywać się treningi.

Jako zarządca obiektu, MOSiR Rybnik przeprasza za zaistniałą sytuację.